Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Esküvői ültetőkártya

Az esküvői ültetőkártya a nagy létszámú lakodalmak elengedhetetlen kelléke, és jó okkal az: nemcsak elegáns gesztus, hanem hasznos segítséget ad a zűrzavar megelőzésében, mert segítségével a vendégek könnyen eligazodhatnak. Ugyanakkor rafinált megoldást nyújt a szervező pár akaratának érvényesítéséhez. Esküvői ültetőkártya

Az esküvői ültetőkártya a nagy létszámú lakodalmak elengedhetetlen kelléke, és jó okkal az: nemcsak elegáns gesztus, hanem hasznos segítséget ad a zűrzavar megelőzésében, mert segítségével a vendégek könnyen eligazodhatnak. Ugyanakkor rafinált megoldást nyújt a szervező pár akaratának érvényesítéséhez: személytelen módon segít kontroll alatt tartani a személyes viszonyok alakulását, például szinglik egymás közelébe ültetését, vagy az egymással nem annyira szimpatizálók távol tartását – és mindezt elegánsan, formálisan, burkoltan intézhetjük a segítségével. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kártyákat választunk, milyen stílus mellett tesszük le a voksunkat, és az sem, hogy miként helyezzük el őket. Az alábbiakban ezért sorba vesszük a legfontosabb tudnivalókat.

Mekkora legyen?

Az átlagos esküvői ültetőkártya méret kicsivel nagyobb, mint egy hagyományos névjegykártya. A szokásos kb. 6x10 cm-es kialakításnál nagyobb méret szokatlan, feltűnő hatást kelt, az ennél kisebb pedig nehezen olvasható. Azért is érdemes egyébként a „sztenderd” méret mellett dönteni, mert a szöveg nyomtatása sablon alapján történik, és a legtöbb sablon ezzel a mérettel kompatibilis. Ezt leszámítva egyébként a méret nem annyira lényeges szempont – a kártyák árát nem a nagyságuk, hanem a nyomtatás költsége határozza meg (legalábbis, ha nem kézírással írjuk fel rájuk a neveket).

Melyek a legfontosabb típusok?

Két nagy csoportja van a kártyáknak: az egyik az egyszerű, asztalon vagy széken fekvő változat, mely kialakításában a névjegykártyákhoz hasonló. Mivel ez nehezebben vehető észre, ha ezt a változatot választjuk, érdemes lehet hozzájuk beszerezni ültetőkártya tartókat is. A másik fajta a „sátras”, mely középen kétfelé hajtható, nagyobb mérettel rendelkezik és stabilabban is áll, mint az egyszerű, fekvő típusok. Természetesen a két változat többféle formában is létezik: vannak csíptetős, fából készült, csipkézett, lepke vagy szív formájúak, arany vagy ezüst szélűek, egyszínű és harsányabb változatok is. Mindenesetre a papír minősége, a nyomtatás technológiája és a kiválasztott színek árnyalatai nagyban meghatározzák a hangulatot és az összképet, úgyhogy ne hamarkodjuk el a döntést.  Fontos az is, hogy mit írunk vagy nyomtatunk a lapra; döntsük el, hogy a vendég teljes nevét, keresztnevét vagy becenevét szerepeltetjük – a lényeg a könnyű beazonosíthatóság –, de ha nem sajnáljuk az időt, egyedi üzenetekkel, közös fényképekkel is kedveskedhetünk.

Ültetőkártya saját kézzel?

Ránézésre ezek a kártyácskák nagyon egyszerű kialakításúak, mintha házilag is elkészíthetők lennének – csak valamilyen minőségibb keménypapír kell hozzájuk, íróeszköz, esetleg egy-két sablont is ki lehet próbálni. Ám némi kézügyesség biztosan kelleni fog, továbbá sok türelem és még annál is több idő, ami nem biztos, hogy rendelkezésre áll az esküvői készülődés sűrűjében: ezért érdemes inkább készen vásárolni. Ugyanakkor, mivel a nyomtatás költsége magas lehet, el lehet képzelni azt is, hogy címkenyomtatóval otthon nyomtatjuk ki, vagy hivatásos kalligráfust bízunk meg a feladattal – bár sokkal nem lesz olcsóbb így, mint nyomtatva, de az emlékezetes hatás garantált. 

Elegáns gesztus, mely helyettesíthető, de igazán nem pótolható

Nem kötelező a kártyácskák használata, csak ajánlott, főleg nagy létszámú esküvőkön. Sokan hazaviszik az esküvő után őket emlék céljából, tehát biztos, hogy mindenki jó néven veszi ezeket a lapokat. Természetesen, ha nem szeretnénk kártyákat használni, több más módja is van az ülésrend fenntartásának. Például egy nagyobb darab papírra is fel lehet írni, ki hol ül, majd kifüggeszteni egy állványra vagy a falra, de a kártyácskák sokkal elegánsabbak, esztétikusabbak, és a gesztusértékük is jelentős – főleg egy jól kiválasztott üdvözlőajándékkal kombinálva.
 

<-- Vissza a Esküvői ültetőkártya blog oldalra!